Goos de Boer
Goos de Boer

Uur van de waarheid nadert voor Pieter Huistra

Kalmte kan u redden. Vraag is of dat ook opgaat voor Pieter Huistra. Hij zat er vanavond in die kansloze wedstrijd tegen nummer laatst VVV gelaten bij. Straalde bepaald geen kracht uit. Net  als zijn elftal. En dat belooft niet veel goeds.

Fans schreeuwen in hun emotie na weer een nederlaag zonder perspectief al om zijn scalp. Is toch echt te vroeg. Pieter Huistra kan en moet juist in deze lastige tijden laten zien wat hij waard is.

Hij mag zich gelukkig prijzen met een clubleiding die zich de kop niet gek laat maken. Nijland en de zijnen kennende krijgt de trainer volop de kans de sportieve crisis te bezweren. En zo hoort het ook.

Hoewel Nijland nog wel eens terug zal denken aan zijn aan het begin van het seizoen hardop uitgesproken ambitie: rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal. Dat is nu al mijlenver weg. En ook een plekje in de playoffs, waar FC Groningen al jaren een abonnement op heeft, wordt nog een lastige affaire.

In zijn eerste seizoen ging het Huistra voor de wind. Hij had de lastige taak de succesperiode Jans een vervolg te geven. Ondanks de twijfel vooraf slaagde hij met vlag en wimpel. Het scheelde eerst een goal in de reguliere competitie tegen PSV en later in de play-offs in die nu al legendarische wedstrijd tegen Den Haag een strafschop, of hij had Europees voetbal gehaald.

In het najaar waren de eerste voortekenen er al met een indrukkende reeks nederlagen in uitwedstrijden, dat hij het in zijn tweede seizoen lastig zou krijgen. Lang stak Huistra in die periode zijn hoofd in het zand. Pas eind november liet hij zien wél in te kunnen grijpen en werden weer wat punten gepakt.

Vraag is waar het mis gaat. De selectie barst van jeugdig talent. Jonge voetballers met veel perspectief (en latere verkoopwaarde). Routine is er in beperkte mate, maar wel aanwezig. Een overijverige en scorende spits is er ook. En dan nog een voetballer van de buitencategorie: Dusan Tadic. Zou toch voldoende moeten zijn voor de subtop.

Niet dus. Vooral omdat er ook enkele spelers tussen lopen die niet het vereiste niveau (en instelling) hebben en dat ook nooit zullen halen. Huistra heeft ze de afgelopen weken ietwat te opzichtig de hand boven het hoofd gehouden. En dat moet hij nu bezuren.

Is dat het enige verwijt in zijn richting. Nee; er mankeert nog iets aan. Huistra weet er onvoldoende een elftal van te maken; het is geen team. Te vaak los zand. De samenstelling van de selectie ligt niet bij de trainer, maar juist het vormen van een elftal wel. En daar lijkt Huistra vooralsnog in tekort te schieten.

Het uur van de waarheid nadert. Het wordt nog lastig genoeg. Zal Huistra krachtig genoeg zijn om het hoofd boven water te houden? Er is gezien het sterke verval van de laaste weken voldoende reden daar aan te twijfelen. Het is aan hem daar de komende weken mee af te rekenen.

De blogs op deze site zijn geschreven op persoonlijke titel en vallen derhalve niet onder de eindredactionele verantwoordelijkheid van RTV Noord.