Goos de Boer
Goos de Boer

Pieter Huistra laat net op tijd z'n tanden zien

Het gemor was her en der al voorzichtigjes te horen. Zeker nadat zijn contract na de afgang in Eindhoven met een jaar werd verlengd. Er was wat twijfel. Met name over de vraag of de nog niet al te ervaren coach Pieter Huistra ook in tijden van tegenspoed in staat zou zijn het tij te keren. 

Juist op dat moment greep Huistra in. Hij nam - zeker voor zijn doen - harde maatregelen. Stelde met het uitduel tegen Vitesse voor de deur vooral verdedigend orde op zaken. Was noodzakelijk ook. Het pakte goed uit. Huistra bewees zichzelf ook een goede dienst. Hij bleek minder soft dan waar hij in bepaalde kringen voor werd gehouden.

De eerste seizoenshelft is wel wat flets gebleven - op enkele hoogtepunten na dan (zoals de thuiswinst tegen Ajax en vooral de verpletterende 6-0 tegen Feyenoord). Zeker afgezet tegen de door Hans Nijland luid en duidelijk uitgesproken doelstelling: rechtstreekse plaatsing voor Europees voetbal. Daarmee voerde de altijd ambitieuze Nijland zo aan het begin van het seizoen de druk op Huistra en zijn jonge selectie stevig op.

In Euroborg heeft Huistra met twintig punten aan de verwachtingen voldaan. Hoewel er voetballend gezien best nog wel wat op aan te merken was. Maar dan de uitwedstrijden. Daar ging het goed mis. Slechts zes schamele puntjes werden met hangen en wurgen op vreemde bodem verzameld. Huistra kan zich dat aantrekken. Met zijn weinig realistische strijdplan in het uitduel tegen PSV als dieptepunt. Duidelijk is nu wel waar zijn prioriteit in de tweede seizoenshelft dient te liggen.

Het zal nog een zware dobber worden om de doelstelling te halen. Zeker nu Nijland enige tijd geleden heeft geroepen dat in de winterstop niemand vertrekt. Dat is - zo weten we nog van een paar jaar geleden - de goden verzoeken. Dusan Tadic - met afstand de beste voetballer in de selectie - zou zomaar zijn laatste wedstrijd in FC Groningen-shirt gespeeld kunnen hebben. Clubs uit grotere competities als de Bundesliga en de Premier League staan naar verluidt in de rij.

Wellicht is een vertrek op korte termijn al onvermijdelijk. Dat is nou eenmaal het lot, of beter, de grote kracht van een stabiele subtopper als FC Groningen. En mocht Tadic vertrekken, dan wacht Huistra een pittige uitdaging. Dan kan hij laten zien dat hij een echte topcoach in wording is. En dus in staat zal zijn professioneel om te gaan met een dergelijke aderlating.

De blogs op deze site zijn geschreven op persoonlijke titel en vallen derhalve niet onder de eindredactionele verantwoordelijkheid van RTV Noord.