Goos de Boer
Goos de Boer

Over Outlet Factory zeurende gemeenten zijn gewoon jaloers

Angst is een slechte raadgever. Toch loopt het drie grote Oostgroningse gemeente dun door de broek. Doodsbenauwd zijn ze. Reden: buurgemeente Menterwolde dreigt een Factory Outletcentrum binnen te halen. Goed voor zeshonderd banen. Hoe durven ze?

Veendam, Oldambt en Hoogezand-Sappemeer werpen zich op als beschermers van de eigen middenstand. Wat een baarlijke nonsens. Kom op, we leven in 2012. Midden in het digitale tijdperk. Thuiswinkelen vormt zonder twijfel een veel grotere bedreiging voor al die winkeliers.

Ooit was Oost-Groningen als een kind zo blij met elke investering. Hoe klein ook. En nu dreigen ondernemers met fraaie plannen (en vooral veel geld) met pek en veren het gewest uitgejaagd te worden. Kan toch niet waar zijn.

Bovendien: geloof er helemaal niets van dat de middenstand buiten de beoogde vestigingsplaats Zuidbroek hier last van krijgt. Integendeel. Mensen zijn gek op koopjes. Willen ze voor reizen. Drukte in het gebied en daar zullen velen een graantje van meepikken. Zelfs de middenstand in de omliggende gemeenten.

Dan nog wat. Veel werk is er niet in Oost-Groningen. Zeshonderd banen betekent meer mensen aan de slag. Dat niet alleen: hun inkomen schiet na jaren sappelen omhoog. Drie maal raden waar dat zoal terecht komt.

Of denken ze soms in het oosten van de provincie dat grote broer Groningen zich ook maar één moment om de meubelboeren in de ommelanden bekommerde toen Ikea groots werd binnengehaald?

Allemaal jaloezie. Zelf zou geen van deze drie gemeente ook maar één tel twijfelen wanneer een grote investeerder zich aan het eigen loket meldt.

Dus: koesteren die plannen. Zeker in deze economisch lastige tijden. En vooral over bestemmingsplannen, pops en aanverwante artikelen niet te moeilijk doen, beste provincie. Dat gebeurde immers ook niet bij de komst van de kolencentrale van RWE/Essent in de Eemshaven. En draaide het daar ook niet vooral om de banen?

Kortom, wat kan deze plannen nog in de weg staan? Nou, één ding wellicht: de eigen geschiedenis. Hoeveel grootse projecten in Oost-Groningen bleken uiteindelijk niet verder te komen dan de tekentafel? Stapels.

Benieuwd of het gebied nu eindelijk de handen inéén slaat en deze trekpleister van jewelste nou eens in gezamenlijkheid van de grond tilt. Vrees het ergste.

De blogs op deze site zijn geschreven op persoonlijke titel en vallen derhalve niet onder de eindredactionele verantwoordelijkheid van RTV Noord.