Goos de Boer
Goos de Boer

Nog even en de gemeente Groningen is zelf failliet

Zo. Dat gaat lekker bij de gemeente Groningen. De rekenmachines draaien zo vlak voor de feestdagen overuren. De hoofdpijndossiers rollen vanaf de torenhoge kerstboom op de Grote Markt soepeltjes het stadhuis binnen.

Zo is daar het dreigend bankroet van het Groninger Museum. Ruim vier miljoen is wel een heel gapend gat. Veel keuze is er niet. De gemeente Groningen moet wel bijspringen. Sluiting is geen optie. Komt nog bij dat ze op het stadhuis wat hebben zitten te slapen en dus ook minimaal een beetje schuldig zijn aan de museale ellende.

En o ja; er is vandaag ook nog even afgetikt voor Meerstad (of beter Minderstad). Veertig miljoen euro foetsie. Afgeboekt. En alsof dat nog niet genoeg is moet daarnaast het lieve sommetje van 52,5 miljoen opzij worden gelegd om toekomstige klappen op te vangen (die er op zeker gaan komen).  Maar ook hier: veel keuze is er niet. Hoewel, enige risicospreiding in het verleden had deze appel wel wat minder zuur gemaakt.

Dan is er nog een financieel appeltje te schillen op onderwijsgebied. Ook dat kan aardig in de miljoenen gaan lopen. En ook daar lijkt enige bestuurlijke onhandigheid in het niet zo verre verleden aan ten grondslag te liggen.

Tel bij al die tegenvallers nog even op dat de gemeentelijke inkomsten door het Haagse afknijpen van het gemeentefonds eveneens sterk dalen. En de dieprode verliesrekening kan worden opgemaakt. 

Maar er is nog wat. Of beter: er komt nog wat. Wat heet. Dan gaat het over de nog op stapel staande megaprojecten met de nodige losse eindjes. Zuidelijke Ringweg, de komst van de al veel besproken tram en niet te vergeten Het Forum. Lastige, risicovolle projecten in deze economisch zware tijden. Met stuk voor stuk een 'hoog risicoprofiel', zoals dat zo mooi heet.

Kortom, het bestuurlijk duo Frank de Vries & Karin Dekker kan aan de bak. Als ze er in slagen deze financieel kommervolle tijden ongeschonden door te komen, verdienen ze een (bescheiden) standbeeldje op de Grote Markt.

Maar wat als ze de negatieve miljoenendans niet meer te boven komen en de gemeente dus financieel kopje onder dreigt te gaan?

Dan kunnen de inwoners van de stad hun borst nat maken. De rekening zal toch ergens naar toe moeten.

De blogs op deze site zijn geschreven op persoonlijke titel en vallen derhalve niet onder de eindredactionele verantwoordelijkheid van RTV Noord.