Goos de Boer
Goos de Boer

De vrije val van Henk Koop

Het moet vreselijk voor hem zijn. Niet te verteren. Henk Koop moet machteloos toezien hoe zijn imperium in snelvaart richting afgrond dendert. Geen houden meer aan. Au.

Koop is een van de grootste ondernemers die Groningen ooit heeft voortgebracht. Zo niet de grootste. Bouwde met eigen handen van de grond af een indrukwekkend concern op. Wereldwijd actief. Met op het hoogtepunt meer dan vijfduizend werknemers. In alle hoeken en gaten van deze aardbol. Dat verdient respect.

Zijn vrije val wordt ingeleid door de bouwfraude-affaire. Koop wordt met dank aan zijn oud-werknemer Ad Bos kop van jut. Een gewetenloze ondernemer, zo oordeelt de publieke opinie alras. Dat er uiteindelijk - zeker in justitiële zin - nauwelijks meer iets van de beschuldigingen overeind blijft doet er niet meer toe. Het kwaad is geschied.

En als dan ook de economische crisis toeslaat, is de vrije val van zijn trots - de Koop Holding - nauwelijks te stuiten. Oud-Philips topper Cor Boonstra wordt binnengehaald om het tij te keren. Maar ook hij staat machteloos en heeft inmiddels Henk Koop weer alleen gelaten in zijn nu wel heel eenzame strijd om te overleven.

Her en der kalft het eens zo fiere bedrijf verder af. Henk Koop probeert te redden wat er te redden valt. Hij legt een miljoenenclaim bij justitie neer als nasleep van de bouwfraude-affaire. Mochten die miljoenen na jaren juridische strijd ooit loskomen: het zal dan al te laat zijn.

Nu dreigt ook einde oefening voor zijn paradepaardje Nacap BV. Even leek het nog goed te komen door verkoop aan het Oostenrijks Hbau, maar die reddingsboei dreef weg.

Nacap BV, nog altijd goed voor ruim drieduizend werknemers wereldwijd, staat ook op instorten. Het einde van het hoofdkantoor in Eelde is in zicht; de onderhoudsfabriek in Veendam krimpt in. De meeste activiteiten worden geconcentreerd in verre buitenlanden. Ook dat doet pijn. En het is nog maar de vraag of bouwbedrijf Geveke en zijn windmolentak KDE Energy de dans weten te ontspringen.

Henk Koop is een verbitterd man. Boos op alles en iedereen. De buitenwereld (vooral de boodschappers van het slechte nieuws) heeft het gedaan.

Het heeft iets melancholisch. De bijna niet te winnen strijd van zo'n groot ondernemer. Het moet afschuwelijk voor hem zijn. En of Henk Koop dat heeft verdiend? Nee dus.

De blogs op deze site zijn geschreven op persoonlijke titel en vallen derhalve niet onder de eindredactionele verantwoordelijkheid van RTV Noord.