Goos de Boer
Goos de Boer

De schokkende boodschap van Henk Kamp

De dreun komt keihard aan. Bijna achteloos medegedeeld door minister Henk Kamp. Noord-Groningen moet maar rekening houden met zwaardere aardbevingen. Oplopend tot 5 op de Schaal van Richter.

Zo, zo. Hoe zat het ook alweer in augustus vorig jaar, toen het Hogeland weer eens stevig op de grondvesten stond te schudden? Waren het toen niet de specialisten van het KNMI die glashard beweerden dat de bevingen zeker niet boven de 4 op de schaal van Richter zouden uitkomen? Nog geen half jaar later roept Kamp doodleuk dat het richting 5 kan gaan. Mede op basis van onderzoeken van....datzelfde KNMI.

Om er bij te melden dat Noord-Groningen rustig kan gaan slapen. Want: er wordt 100 miljoen euro extra in het schadefonds gestort. Ook weer geregeld.

Pas na jarenlange strijd kwam nog niet eens zo lang geleden de erkenning dat er wel degelijk een verband is tussen de in aantal en kracht toenemende bevingen en de winning van aardgas in het Noorden. En lange tijd zijn bewoners van het gebied die vreesden dat de aardbevingen heftiger zouden worden weggehoond. Wat dat betreft is de onheilstijding van Kamp niet louter negatief. Hiermee lijkt  de oprechte ongerustheid in het gebied eindelijk serieus genomen te worden.

Hoewel. Iets meer zorgvuldigheid was wel op z'n plaats geweest. Nu is het een mokerslag, die zelfs voor bestuurders in het Groningse als een volslagen verrassing uit de Haagse lucht komt vallen. Een voor het gebied schokkende mededeling, die bijna achteloos vlak voor het aanstormende weekend in Den Haag wordt gedaan.

En o ja: Kamp komt maandag nog even langs. Had toch al een werkbezoek aan Groningen gepland. Kan hem verzekeren dat hij de onrust niet zal wegnemen. Waar houdt dit op? Zo vragen de doorgaans nuchtere Groningers zich meer dan ooit tevoren af. Geheel terecht.

De blogs op deze site zijn geschreven op persoonlijke titel en vallen derhalve niet onder de eindredactionele verantwoordelijkheid van RTV Noord.